• image
  • novi sajt
  • image
  • image
  • image

Primaj novosti

Korisni linkovi

www.infokop.rs

 

Home Korisne informacije jasenica

Sportsko društvo „Jasenica“ osnovano je 1948. godine. Osnivačka skupština održana je u ondašnjem Oficirskom klubu. Osnivači su bili: Ljubomir Mihajlović- Ljuba, Bogdan Popović, Jovan Janković- Skakavac, Dragan Stablović, Radoslav Jovanović, Ranko Radovanović- Žuti, Trša Aćimović, Branislav Stojanović- Cane, Branibor Milekić- Bane, Časlav Vlajić i Blagoje Radosavljević- Piklja. Za prvog predsednika izabran je Ljuba Mihajlović.
Osnivačkoj skupštini predhodio je izlet ovih 11 Palančana na Planinicu, gde su prisustvovali smučarskim skokovima. Oduševljeni izletom i dočekom planinara iz Ljubljane, u čijoj delegaciji je bila i Jelka Jeseničnik (za vreme rata izbeglica i učenik palanačke Gimnazije), oni su odlučili da osnuju Planinarsko društvo u Palanci, kome su dali ime „Jasenica“. Društvo je radilo u sastavu postojećeg Sportskog društva „Jasenica“.
Prvi izlet izveden je u aprilu 1949. godine do Aranđelovca, sa 37 učesnika. Devet ih je išlo na Bukulju, a 3 na Venčac. Izlet je organizovan zajednički sa Planinarskim društvom „Slavija“ iz Beograda.
Toko prvih deset godina, kroz Planinarsko društvo „Jasenica“ prošao je veliki broj članova, a pošto je članstvo Planinarskog društva „Jasenica“ i Smučarske sekcije Fiskulturnog društva bilo isto, radi kompletiranja aktivnosti Smučarska sekcija je pripojena Planinarskom društvu i tako je nastalo Planinarsko- smučarsko društvo „Jasenica“.
Planinari PD "Jasenica" na Triglavu 1959. godinePlaninari PD "Jasenica" na Triglavu 1959. godine

Na jubilarnoj skupštini govorio je predstavnik Planinarsko- smučarskog saveza Srbije- Raja Nedeljković, koji je naglasio uspešan rad palanačkih planinara, „koji su u proteklim godinama ostvarili među najboljim rezultatima u Srbiji“. I njegova je opaska bila da „planinari budu pokretači tečajeva za smučanje, što će i Savez Srbije potpomoći“.
Kao znak priznanja za dugogodišnji uspešan rad Društva, ali i pojedinaca u njemu, Opštinski SOFK, Redakcija lista „Naša komuna“ i drugi suorganizatori tradicionalne akcije Biramo deset najboljih sportista, izabrala je 1964. godine za najboljeg sportistu Taška Markovića, dugogodišnjeg planinara, smučara i predsednika Društva.
Za pola veka postojanja, društvo je organizovalo na stotine akcija osnovne delatnosti: masovni izleti (sa više stotina učesnika u svim krajevima bivše Jugoslavije), visokogorski usponi (vrhovi u Jugoslaviji i Evropi, kao što su Grosglokner, Olimp, Rila, Gerlahovski štit,...), orijentaciona takmičenja (međunarodna, savezna i druga) koje su okupile više od 5.000 članova.
Zoran Bogdanović, Miloš Vojinović, Milovan Marković i Zoran Milovanović - na takmičenju "5 dana Austrije"Zoran Bogdanović, Miloš Vojinović, Milovan Marković i Zoran Milovanović - na takmičenju "5 dana Austrije"

Naši takmičari u orjentacionom sportu višestruki su nosioci titula prvaka Srbije i Jugoslavije, kako u ekipnoj tako i u pojedinačnoj konkurenciji. U periodu od 1980-1990. godine naši sportisti redovno su nastupali i za reprezentaciju Jugoslavije (seniori i juniori). Naravno, ovde treba pridodati i uspehe na međunarodnim orijentacionim takmičenjima: prva međunarodna medalja na takmičenju u Mađarskoj 1980. godine, na Balkanijadi u Rumuniji 1984. godine...
Od 1992.-1995. godine zbog sasvim poznatih okolnosti je period sa nešto manje aktivnost. Krajem 1996. godine ponovo je aktiviran rad Društva, a već 1997. godinu „Jasenica“ je završila sa 110 članova i preko 40 izvedenih planinarskih akcija (usponi, pohodi, ture, transverzale, logorovanja...), dok su orijentirci nastupali za Ligu Jugoslavije i Srbije, i osvojili pregršt medalja.
Na vanrednoj Skupštini, 25. novembra 1997. godine, u skladu sa novim Zakonom o sportu Republike Srbije izvršena je transformacija Društva i od tada Odlukom Skupštine nosimo naziv SPORTSKO DRUŠTVO „JASENICA“, koje u svom sastavu ima tri kluba: planinarski, orijentacioni i smučarski.
Za 50 godina od osnivanja i rada Društva za praćenje aktivnosti kluba i radi bolje informisanosti pokrenuto je glasilo kluba „Sport i priroda“ čiji je prvi broj objavljen 1. marta 1998. godine.

 

 

http://www.jasenica.rs/