• image
  • image
  • novi sajt
  • image
  • image

Primaj novosti

Korisni linkovi

www.infokop.rs

 

Home Korisne informacije pobeda

PLANINARSKO DRUŠTVO »POBEDA«

 

 

 

 

 

 

 

 

Adresa: Mačvanska br. 8, Beograd, Srbija.
Telefon: 011/2455-781 (od 17 do 20 časova)
Faks: 011/647-672
Mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Učlanjivanje: Ponedeljak, utorak, sreda i četvrtak 
od 17 do 19 časova.
Sastanci članstva: Utorkom od 19 časova.

 

P.D. »POBEDA« je osnovano 1948. godine kao sekcija Sportskog društva »POBEDA«, bankarskih radnika Beograda. Sportsko društvo se posle izvesnog vremena ugasilo, no P.D. »POBEDA« zahvaljujući grupi planinarskih entuzijasta na čelu sa Dušanom Jovanovićem - Čika Duškom, preživelo je gašenje matičnog društva i vremenom stasalo u jedno od najvećih i najpoznatijih planinarskih društava Srbije.

Dugogodišnjim požrtvovanim radom svojih članova i mudrim i domaćinskim rukovođenjem Društvom tridesetogodišnjeg "Pobedinog" predsednika pok. Čika Duška, Društvo »POBEDA« poseduje ne mala materijalna dobra.
 
Više od pedeset godina članovi "POBEDE" obilaze atraktivne inostrane planine, upoznavajući prijateljske zemlje i ljude, upoznavajući bratstvo i razumevanje sa svim ljudima dobre volje. Počelo je skromno, obilaskom najbližih vrhova susednih zemalja, da bi tokom godina »POBEDA« stigla u sve evropske zemlje, zemlje Severne Afrike i Bliskog Istoka i na veća Sredozemna ostrva. Nisu to bile ambiciozne, elitističke planinarske ekspedicije kojima je za cilj da postignu nepostignuto, potpomagane od bogatih sponzora. To su finansijskim sredstvima skromne samofinansirajuće akcije sa masovnim učešćem običnih planinara koji mogu da se odreknu komfora za ljubav svog hobija, koji vole da upoznaju svet, da se druže...
 
Društvo ima prostorije u Mačvanskoj ulici broj 8 u Beogradu, koje su otvorene ponedeljkom, sredom i četvrtkom od 17 do 19 časova, a utorkom od 18 do 21 časova. Tada se mogu dobiti sve informacije o radu i aktivnostima Društva, direktno, preko telefona 011/2455-781, a u svako doba elektronskom poštom: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

 

Učlanjenje je mogućno u isto vreme, kada dežuraju blagajnici. Godišnja članarina je skromna. Članstvom u P.D. »POBEDA« stiču se prava koja pruža Planinarski Savez Srbije - povlašćene cene za grupna putovanja, odnosno jeftiniji boravak u planinarskim objektima širom zemlje. Članarina takođe pokriva i troškove osiguranja, a šteta se naplaćuje od DUNAV-a za svaku povredu koja se desi u toku planinarske akcije iz kalendara bilo kog PD ili PSS.
Svakog utorka se održava i veliki sastanak članstva na kojem se razmatra aktivnost Društva, rezimiraju prošli izleti, objavljuju budući, prave kratkoročni i dugoročni planovi rada. Društvom rukovodi Izvršni odbor na čelu sa predsednikom, koje takodje ima svoje sastanke utorkom, pre glavnog sastanka. Rad članstva se odvija u sekcijama: izletničkoj, visokogorskoj, alpinističkoj, orijentacionoj, transferzalnoj, itd. Mnogi hobiji se mogu upražnjavati uz osnovnu delatnost Društva - planinarstvo, kao na primer foto i kinoamaterstvo, kolekcionarstvo, etnografija, ishrana u prirodi, pećinarstvo, stihotvorstvo, muzika, i nadasve druženje sa ljudima raznih profesija, nacionalnosti, koje sve povezuje humanost i ljubav prema prirodi.

 

NAČELNIŠTVO P.D. »POBEDA«

 

http://www.pdpobeda.rs/